Patrik Fältström


Patrik Fältström arbetar som Teknik- och Säkerhetsskyddschef på Netnod.

Innan han började på Netnod år 2012 arbetade han som Distinguished Consulting Engineer hos Cisco i elva år. Innan dess på Tele2, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, Bunyip Information Systems i Montral, Kanada, och programmerare i Flottan.

Han har arbetat med UNIX sedan 1985 och har varit involverad i Internetrelaterad standardiseringsarbete sedan 1989. Både i Sverige och internationellt.

Patrik är aktiv inom Internet Engineering Task Force (IETF) och medlem för ICANN Security and Stability Advisory Committee sedan 2007 och dess ordförande 2011-2017. Var en av två Area Directors för Applications Area i fem år, följt av tre år i Internet Architecture Board (IAB) och tre år i styrelsen för Internet Society (ISOC) 2006-2009. Han var rådgivare till IT-Ministern i Sverige 2003-2011, och är resp. har varit rådgivare eller styrelsemedlem i ett flertal organisationer och utredningar genom åren. Både inom offentliga och privata organisationer. Detta inkluderar, men är ej begränsat till SIS/ITS, ICANN, ISOC, Statskontoret, ICANN, Packet Clearing House, Telio, HotSIP, Post och Telestyrelsen (PTS), Telia-Sonera International Carrier, .SE, Sveriges Regering, EU och FN.

Patrik har en M.Sc. i matematik från Stockholms Universitet.

I januari 2011 fick Patrik utmärkelsen The Order of the Cross of Terra Mariana, V klassen, av Estlands President.

Han är sedan 2013 ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

Pressinformation